Marinerad Chèvre - perfekt picknicktips
Köp färdigt eller fixa själv – oavsett vad så är getost marinerad i olivolja och färska örter en grymt god start på våren, tapas style. Efter en torr vinter börjar getterna producera mjölk igen i mars, vilket gör våren perfekt för den färskaste getosten du kan hitta. Len, god olivolja, heta chiliflakes och färsk rosmarin och timjan ger osten en komplex och djup smak. Picknicktapas!
Ät med: oliver, kex eller färsk baguette, salami, prosciutto
Pecorino är gott till picknicken
Salt, nötig och perfekt som utomhussnacks. Många fårostar har en ganska intensiv smak, tack vare lagringen och mjölksorten de är gjorda på. Om du väljer en pecorino som är lagrad runt fem månader får du en lättare ost som är perfekt för picknick. Ljus, mjölkig med citrus- och grästoner, och dessutom fast nog att klara lite varmare dagar. Men inte så fast att du behöver släpa med dig vassa tillhyggen ut på picknicken. Bra ju.
Ät med: oliver, rosmarinkex, stark salami, färsk frukt
Cheddar i picknickkorgen
En picknick är inte en picknick utan en bra cheddar. En typisk cheddar lagras mellan 9 och 18 månader och är en fet och smakrik hårdost med rejäl sälta och oändlig eftersmak. Kvibille tillverkar svensk cheddar som lagras i 6-18 månader och smaksätts med olika spritsorter – klart värt att testa på picknicken!
Ät med: färsk frukt (äpplen, vindruvor), frukt- och nötkex, inlagda grönsaker.
Harbison
Alla gillar en kladdig ost, men det kan vara svårt att få med sig ut på picknick. Då är en Harbison perfekt – en krämig ost i naturlig förpackning! Harbison har ett smakrikt skal (tänk brie), men är också packad i bark. När du serverar är det bara att skära bort det översta lagret, stoppa i en smörkniv, sen är det bara att köra på. Jordnära, djupa smaker och en krämig textur är perfekt till picknicken och närapå beroendeframkallande.
Ät med: färsk frukt (äpplen och vindruvor, fullkornskex eller färsk baguette, rökt salami, oliver.