arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

En guide till engelska ostar

En guide till engelska ostar
Ofta när man pratar om ost så dyker de franska ostarna och de italienska ostarna upp. Men visste du att Storbritannien faktiskt är en av världens största ostnationer? Med över 700 olika ostar ligger de inte långt efter Frankrike.

Att prata om alla engelska ostar skulle alltså ta väääldigt lång tid, och antagligen bli ganska tjatigt. Så vi håller oss till de stora spelarna på ostkartan (och med tanke på att i princip alla engelska ostar är döpta efter sin hemstad är det bokstavligen en karta)..

Cheddar

Cheddar är överlägset den mest populära osten i Storbritannien, och den näst mest populära osten i USA, efter mozzarella. Osten kommer ursprungligen från byn Cheddar i Somerset, men idag har cheddar blivit en mer generisk term för hårdostar som tillverkas enligt cheddar-metoden, snarare än en ursprungsmärkning. Äkta cheddar är tillverkad av komjölk. Osten är hård och skorpan är täckt av bomullsväv. En typisk cheddar lagras mellan 9 och 18 månader och är en fet och smakrik hårdost med rejäl sälta och lång eftersmak. Ju längre en cheddar lagras desto skarpare blir smaken. Osten blir också smuligare och torrare i takt med att den åldras. Vissa ostar kan smaka sött, medan andra har en behaglig bitterhet – vanligtvis de mer vällagrade och skarpare ostarna.

Stilton

Byn Stilton i Huntingdonshire är hemvist till två berömda ostar som också bär namnet – Stilton Blue och Stilton White. Båda ostarna är ursprungsskyddade och tillverkas alltså alltid på samma sätt, och med samma sorts mjölk. Blå Stilton är den ost som ofta menas när man pratar Stilton, och är en stark, skarp ost med kraftig doft. Den avnjuts främst under vinterhalvåret och särskilt under julen. Den unga osten är smulig, men mjuknar ju mognare den blir. Smaken är salt, len och knäckig. Stilton passar i såser, i sallad, på en bit bröd eller som brukligt till jul: på en pepparkaka.

Gloucester

En annan populär engelsk ost är Gloucester (uttalas “gloster”). Gloucester är en smulig hårdost med tydlig sälta och viss nötighet som får sin säregna gräddfärg från en blomma som heter Lady’s Bedstraw (eller galium verum). Släng in lite vårlök och lite gräslök under tillverkningsprocessen så får du en annan klassisk engelsk ost – nämligen Cotswold.

Chesire

Längre norrut hittar vi Chesire. Cheshire-osten är en av de äldsta ostarna i Storbritannien, och forskare har hittat referenser till osten så tidigt som på 1500-talet, antagligen för att Chesire har varit en av de större mejeri-regionerna i Storbritannien i flera århundraden. Även Chesire är en hårdost, som ursprungligen gjordes riktigt hård för att klara långa resor. Den moderna Chesiren är lite lättare, fräschare och väldigt smulig.

Stinking Bishop

Om du tycker att alla ostar vi pratat om hittills verkar lite mesiga så ska du istället prova Stinking Bishop. Det är en våtbehandlad kittost vars yta tvättas med cider. Precis som namnet antyder är det en oerhört stinkande ost med en mjuk insida och väldigt god i mindre mängder. Men ät den inte i större doser. Det är ett säkert sätt att få både magknip och obehagliga ostdrömmar.