Tack vare Journal of Food Science, fick vi reda på en studie där invånare i den vin- och ostälskande franska byn Dijon i Frankrike gick loss på vin och ost i fem dagar, och sen gav återkoppling kring vad de upplevde och hur det smakade.
Vinerna de testade var: Pancherenc, Sancerre, Bourgogne, och Madiran. Ostarna: Epoisses, Comté, Roquefort och Crottin de Chavignol. Alla viner testades med och utan ost, och hör och häpna – ingen ogillade vinerna i kombination med ost. Det var faktiskt så att vinerna smakade ännu bättre när testarna knaprade på en bit ost samtidigt.
Ostarna förstärker vinernas arom (på ett bra sätt), och minskar syrligheten hos de röda vinerna. Alltså, vinerna doftar bättre och smakade inte lika beskt. Osten hade inget negativt inflytande på vinerna, vare sig smak eller doft.
Vetenskapen säger att du kan matcha vin med vilken ost som helst, och det är svårt att argumentera mot det. Forskning liksom.