Det låter så enkelt – den bästa smaken får man från det bästa betet, och sommarmjölken ger de bästa ostarna. Men som bekant så är det ju en ostdjungel därute. Därför frågade vi vår expert Frida Ewertsson, ostens Indiana Jones, om hur man bäst komponerar en ostbricka såhär i vintermörkret.
Vilka ostar är som bäst såhär på vintern?
– Till den här ostbrickan har jag valt ut tre ostar som är som allra bäst just nu. Den första är Falbygdens Appenzeller, en av de äldsta ostsorterna från Schweiz, med anor från medeltiden. Den liknar både Emmentaler och Gruyère, men har en kraftigare och fruktigare smak som får sin speciella karaktär av att den våtbehandlas med en blandning av vitt vin och olika kryddor under lagringen.
Nästa ost är Falbygdens Comté Extralagrad, en av Frankrikes populäraste ostar och motsvarighet till den Schweiziska Gruyèreosten. Osten är som i säsong just nu, då den är gjord på den bästa sommarmjölken och sedan lagrad i ett halvt till ett och ett halvt år. Bergsostar som Comté är en produkt som kom till för att man behövde ta vara på sommarmjöken, som innehåller mycket näring.
Sista osten på vår ostbricka är den hjärtformade Neufchatel från Falbygdens. Det finns en legend som säger att hjärtformen kom till under de medeltida krigen då de unga kvinnorna i Neufchâtel-en-Bray på ett diskret sätt ville visa sina känslor för sina engelska erövrare. Även dåtidens präster njöt lite extra av osten då de tyckte att formen liknade änglavingar. Perfekt till Alla hjärtans dag!
Har de några smakkompisar som funkar extra fint?
– Honungsmarinerade valnötter, chokladdoppade nötter och torkad frukt. Neufchatel kan du servera tillsammans med salta kex, mogna päron eller sharonfrukt, eller varför inte tillsammans med jordgubbar på Alla hjärtans dag?
Och vad dricker vi till då?
– Till den här ostbrickan har skulle jag nog rekommendera ett vin som Côtes du Jura (nr 2327) eller kanske Domaine Lalande Réserve (nr 22299). Det vita vinet passar bra till eftersom du hittar alla tillbehörssmakerna i vinet, en härlig fatkaraktär, brynt smör, nötter, honung och en frisk syra. Det röda vinet passar bra för att det är lite lättare och mjukare. Det har en härlig fruktig smak med örttoner vilket kommer vara gott tillsammans med Appenzeller som har härliga fruktiga och örtiga smaker.
Om du hellre dricker öl skulle jag säga att en mörk öl passar fint, gärna en med lite maltig och rökig smak som lyfter ostens sälta. De söta och fruktiga smakerna som finns i ölen som kommer gifta sig utmärkt med sältan i ostarna.