arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Matcha snaps och ost på julbordet; en lathund till klassiska och nya snapsar

Matcha snaps och ost på julbordet; en lathund till klassiska och nya snapsar
Snapsen är ett givet tillbehör till julbordet och andra svenska högtider. Likaså osten och knäckebrödet. Kryddig snaps och ost kan vara svårt att kombinera, men det finns en väldigt enkel lösning. Välj hårdostar från länder som har en snapstradition!

När jag letade efter de bästa ostarna till julens snapsar tillsammans med de snapsglada ostexperterna på Sabis hamnade fokus på Sverige, men även Danmark (och Alsace!) har goda, snapsvänliga ostar att erbjuda. Min favorit ända sedan jag testade ostar till påskbordet är en extralagrad Svecia på vörtbröd. Bättre och billigare än varumärkesosten Västerbotten säger ostmästarna, galet gott till en lager och en snaps säger jag!

Varför inte ha en öl- och snapsvänlig ostbricka på julbordet? Då föreslår jag en extralagrad Svecia, en lagrad kryddost (föll för kumminkryddad Svecia, favorit i annan tappning), en bit av kittosten Munster (gärna från opastöriserad mjölk om du hittar det!) och en fotsvettsdoftande gräddig dansk Gamle Ole.

Här är de snapsar som hamnar i min ishink på julafton och ostarna till:

En riktigt kryddig snaps, som OP Andersson, gillas av min bättre hälft. Passar bra till alla ostarna men är den enda som i min mening rundar ut den klassiska rödvaxbollen Edamer som så ofta står på julbordet. Den har knappast någon smak på egen hand men det gör ingenting när snapsen bidrar med så mycket! Vill du ha mer kraft är Svecia en klassisk kombination till kryddiga snapsar.

En mild, citrusdoftande snaps som Snelleröds ekologiska “Bokhållarens Akvavit” är mer min stil, utmärkt till en gräddig Gamle Ole med mellanfyllig smak. Andra snapsar med liknande stuk, som Hallands Fläder eller hemmakryddad citrussnaps passar också till Gamle Ole.

Sjukt snygga flaskor med lika snyggt destillerad sprit kommer från nya danska bränneriet Den Ny Spritfabrik A/S (beställningsvaror, tar ca 4 dagar till butik i storstäderna).

En superren aquavit med rena, skira dilltoner hittar du i D Argentum. Snapsar med rena nätta toner av dill, kummin eller fänkål (vilket även inkluderar klassikern Skåne Akvavit) passar bra till en lagrad kryddost. Är det istället mycket kumminsmak i spriten, som i Aalborg Jubileumsakvavit uppstår det en spännande kombination med en stinkande Münster som ju traditionellt äts i Alsace med rätten choucroute som har mycket kumminsmak.

En ekfatslagrad snaps är lätt att kombinera med ost. Från samma producent som ovan kommer D Aurum som har lagrats på ekfat och får lite färg och nätta, runda toner av vanilj. Både D Aurum och D Argentum är så välgjorda att de passar lika bra rumstempererade som avec som klassiskt iskalla i snapsglas. En ekad snaps passar bra till de flesta mellanlagrade klassiska svenska och danska hårdostar.

Då återstår bara att säga: SKÅL (och sjunga “hej tomtegubbar”)

Ostsnaps3