- VÄLJ OSTAR
Ett rimligt första steg, eller hur? När du väljer ostar är det bra att tänka färg, form och konsistens. Det finns ett gäng olika ostar att välja mellan – krämiga ostar, hårda ostar, mögliga ostar, gula, orangea, blåa och säkert högintelligenta diton också. Det är en bra idé att ha tre till fem olika ostar och ostar från olika kategorier. Ha alltid en mild ost på ostbrickan för de gäster som är fega. Förlåt, för de gäster som inte är lika äventyrslystna,
- STYLING
Var kreativ när du arrangerar ostarna. Använd intressanta uppläggningsalternativ, som en snygg träbricka eller mörkt stengods, som kontrasterar väl mot ostarnas ljusa färger. Arrangera ostarna från milda till starka.
- SÅ SKÄR DU OSTEN
Gula ostar och hårda ostar kan skäras i trianglar, pinnar eller bitar. Brie kan skäras i trekaniga bitar och blåmögelostar i fyrkanter eller trekanter, beroende på osten. Ett tips är att hetta upp kniven i hett vatten innan du skär. Ha en kniv för varje ost så att smakerna inte blandas.
- PORTIONER
Mängden ost som äts varierar beroende på vilken roll osten spelar under middagen.
Snack: 20-50g per person
Efterrätt: 50-75g per person
Lunch: 75-125g per person
Middag: 250g per person
- SERVERINGSTEMPERATUR
Ta ut osten från kylen cirka 30 minuter innan du ska servera den. På så sätt får du fram ostens smak på bästa sätt. Blåmögelostens färg blir också mer intensiv om osten får andas en stund före servering.
- PERFEKTA KOMBINATIONER
Ostbrickans tillbehör ska fungera som ett komplement och inte tävla mot ostens smak. Därför är neutrala tillbehör som kex, rån och brödbitar alltid trevligt till. Äpplen, päron och bär funkar också bra till de flesta ostar, och är dessutom väldigt trevliga att titta på. Om du vill ha något sötare är lite rostade hasselnötter i lönnsirap ett annorlunda och gott alternativ. Selleri, torkad frukt och körsbär är också ovanliga och goda kompisar till en blåmögelost.
- OST OCH VIN
Att förklara hur du ska matcha ost och vin i en kort text är inte helt lätt, för att inte säga omöjligt. Ostar är lika unika och komplexa som viner, och rätt ost kan dessutom lyfta vinet till nya smakhöjder. Smaka alltid osten först, sen vinet; på så sätt får du ut det mesta av smakupplevelsen. För skarpa ostar som getost funkar ett lätt Sauvignion Blanc. Mellanstarka hårdostar och salta ostar, som blåmögelostar, funkar fint med ett glas portvin. Annars är faktiskt öl ett trevligt alternativ till många ostar, eller en torr cider.