Öl och ost? Vad är grejen med det egentligen? Glad att du frågade. Som de flesta, så tror du antagligen att en ost helst ska serveras med ett rött vin. Eller så har du hört folk gå upp i brygga över hur gott det är med vitt vin till ost, på grund av sina syrliga och söta smaktoner?
Och de har såklart rätt. Alla har rätt. Nästan jämt. Det fina med ost är att de går att matcha med nästan alla drycker. Men du borde verkligen testa öl och ost, för de är så fina lekkamrater. Faktiskt mycket bättre än du kanske tror.
Öl har i regel en väldigt komplex smak och en uppfriskande kolsyra. Särskilt kolsyran funkar bra med ost, eftersom den skär rätt igenom de flesta ostar fylliga djup. Många ölsorter har också en söt, nästan karamellig smak, något som funkar extra bra med lite tyngre och mer vällagrade ostar.
Några tips när du matchar öl och ost
När du börjar utforska öl och ost öppnar du en helt ny värld av möjligheter. Och av överraskningar. Så experimentera hejvilt för att ta reda på vad just du gillar bäst. Gillar du ost och öl som påminner om varandra i smaken? Eller diametralt motsatta smaker som hjälper varandra och lever upp på grund av det? Båda varianterna kan funka fantastiskt.
Här är några enkla tips som du kan ha i åtanke:
Milda ostar funkar fint med milda ölsorter. En öl ska aldrig dränka ostens smak med alkohol, starka smaker eller mycket humle.
Mogna och fylliga ostar kan hantera starkare öl med mycket smak. En rejäl ost, som Falbygdens cheddar eller Falbygdens Gran Reserva, med mycket kropp passar ofta fint med tyngre ölsorter, som brown ale eller rentav stout. Om du känner dig modig kan du även ge barley wine ett försök.
Skarpa blåmögelostar kan hantera riktigt tunga stouts, som ju gärna tar över smakerna i andra ostar. Tunga, fruktiga ölsorter funkar också fint med blåmögelost. Öl med mycket humle brukar kunna ta bort skärpan hos osten och lyfta fram deras blommiga sida och deras syrlighet.
Fruktig öl funkar i regel fint med ost. Så hämta din belgiska körsbärsöl och ställ fram den med ostbrickan. Dina vänner kommer att tacka dig.
Humle gör spexiga grejer med ost
Många ölsorter har mer eller mindre tydliga humletoner. Humle gör ölen lite besk och ibland lite fruktig. Det funkar alldeles särskilt fint med ost, där beska och fruktighet kan lyfta osten till nya smakhöjder.
Servera en humlig lager eller en god IPA med blåmögelost – och tänk på oss när du upplever en ny blommighet i osten du aldrig tänkt på tidigare. Eller en skarp cheddar med en humlig öl, som lyfter fram ostens syrlighet. Rätt sorts humlighet kan faktiskt få fram toner av fläder ur en krämig blåmögelost, som till exempel Kvibille Gräddädel eller en Castello Blue.
En vällagrad gouda, med sina söta och karamelliga toner, är också en intressant smakkompis till en öl med mycket humle. Rätt öl kan få en gouda att smaka vår genom att ta fram syrligheten i en annars ganska kraftig och fyllig ost.
Håll det enkelt med en klassisk lager
Tjusiga ölsorter från mikrobryggerier kan vara intressanta att matcha med ost. Men ibland vill du ha något enkelt. En vanlig lager funkar faktiskt ofta finfint med många olika ostar.
Mjuka ostar, som brie eller annan vitmögelost, lyfter fram ölens karamelltoner. Och hos vällagrade hårdostar tar en klassisk lager fram båder karamelltonerna och skärpan.
Så även om du är ett fan av mikrobryggeriernas hantverk kan det ibland löna sig att köpa en god öl från butiken – det är en bra upplevelse det också!
Vill du fixa en öl- och ostprovning?
Oavsett om du hittat ett gäng unika ölsorter till dina ostar eller helt enkelt plockat upp ett par folköl från butiken, är syftet med en öl- och ostprovning att smaka, upptäcka och njuta.
Börja med att smaka osten och ölen var för sig. Ta god tid på dig och tänk på de olika smakerna. Är de beska eller söt? Karamelliga? Fruktiga? Blommiga?
Testa sen öl och ost tillsammans. Känn efter. Ta en liten bit ost. Dofta på den; lägg märke till alla smaker. Dofta även på ölen innan du tar en klunk. Vad händer med smakerna? Gifter de sig eller krockar de? Märker du några nya smaker, som inte fanns där när du testade öl och ost var för sig?
Testa olika kombinationer, om det finns flera att välja på. Vilken öl passar bäst till vilken ost? Vad tycker dina gäster? Håller alla med? Om inte, varför? Det finns inget rätt och fel – bara underlag för intressanta diskussioner.
Och till sist – luta er tillbaka och njut. För det är ju det öl och ost egentligen handlar om. Tillsammans skapar de en avslappnad och trevlig atmosfär – utöver sina fantastiska smakupplevelser.