Blåmögelost, ibland kallad grönmögelost, är ostar som behandlas med blåmöglet Pencilinium roqueforti, vilket ger ostarna sin säregna marmorering och smak. Blåmögelostar finns i en hel massa olika typer och sorter, och görs på allt från komjölk till fårmjölk och getmjölk.
Lista på mögelostar
Några av de populäraste ostarna i världen faller under kategorin blåmögelost. Här hittar du godbitar som ädelost, Roquefort, Gorgonzola, Stilton och St Agur.
Blåmögelostarnas historia
Blåmögelostarnas historia går ända tillbaka till 600-talet, till en grotta utanför byn Roquefort i Frankrike. Enligt legenden ska en fåraherde ha glömt sin matsäck i grottan och i matsäcken fanns det ost. När han kom tillbaka för att hämta sin matsäck så hade osten blivit angripen av den speciella mögelkultur, Penicillium roqueforti, som fanns i grottan.
I dag förädlas detta naturliga mögel och används till nästan alla blåmögelostar. Mögelkulturen tillsätts i ystmjölken. För att osten ska bli blå måste även syre tillsättas och därför genomborras osten av tunna nålar eller spett. Blåmöglet mognar sedan fram i lufttunnlarna och blir starkare ju längre det får utvecklas. De flesta mögelostar får utvecklas mellan tre och sex månader. Karakteristiskt för blåmögelostar är att de mognar inifrån och ut.
Vin till blåmögelost
Att matcha vin och ost är en hel konst. En bra tumregel är att smakrika och salta mögelostar behöver sötma i vinet för balans, som ett sötare vitt vin eller ett sött och fruktigt rött. Grundregeln är att smakrik dryck passar till smakrik ost och att sötma möter sälta. Väljer du ett för klent vin försvinner det gärna bakom blåmögelostens kraftiga smak.