Morbier är en halvhård kittost från Jura i Frankrike. Det som mest kännetecknar osten är den rand av aska som delar osten på mitten. Förr använde herdarna sot från ystkaret för att skilja morgon- och kvällsmjölken åt, och detta blev sedan till den så kallade Morbier-osten.
Morbier - ost med aska
Nuför tiden tillverkas inte osten på detta sätt, men osten delas fortfarande i två delar och ett lager av askaoch salt tillsätts för att få fram det karaktäristiska utseendet. Osten är tillverkad av pastöriserad eller opastöriserad komjölk. Den är ganska mild i smaken, men fler smaker framträder om den rumstempereras.
Morbierosten är ganska mild i smaken och passar utmärkt till matlagning eller på en smörgås samt är fantastisk i kombination med bär eller en söt marmelad.
Vin till Morbierost
Passar alldeles utmärkt till blommiga viner med druvig smak, som till exempel ett kallt glas söt muscatvin.