4 st
Ingredienser
-
Picklad rödlök
- Rödlök 1 st
- Ättiksprit 12% 0,5 dl
- Strösocker 1 dl
- Vatten 1,5 dl
-
Bönburgare
- Svart Böna 2 burkar
- Gul Lök 0,5 st
- Vitlöksklyfta 2 st
- Svenskt Smör Från Arla®, Till Stekning 1 msk
- Chilipulver 1 tsk
- Vitlökspulver 1 tsk
- Rökt Paprikapulver 1 tsk
- Salt 1 tsk
- Svartpeppar
- Riven Rökt Wästgöta Kloster® Cheddar 2 dl
- Ägg 2 st
- Ströbröd 1 dl
- Olja, Till Stekning 3 msk
-
Guacamole
- Avokado 2 st
- Vitlöksklyfta 1 st
- Lime Saften 0,5 st
- Salt Och Svartpeppar
-
Till servering
- Hamburgerbröd 4 st
- Majonnäs 4 msk
- Sallad
Gör så här:
- Den picklade rödlöken kan du göra flera dagar innan, och senast några timmar innan servering: Skala och skiva rödlöken fint. Lägg skivorna i en syltburk. Koka upp ättika, socker och vatten tills sockret lösts upp, och häll lagen över löken. Stäng locket och låt stå.
- Sätt ugnen på 150°. Skölj bönorna noggrant, och låt rinna av i durkslag. Fördela bönorna över en plåt med bakplåtspapper, och ställ in i ugnen i 15 min. Finhacka lök och vitlök och stek i smör på medelvärme, tills löken är glansig och fått lite färg. Stjälp upp löken i en bunke och låt svalna lite. Blanda alla torra kryddor, salt och peppar i en liten skål.
- Mosa bönorna med en gaffel, eller mixa dem hastigt i matberedare. Se till att det finns tuggiga bitar kvar, om bönorna blir helt mixade blir de klistriga i konsistensen. Låt svalna lite.
- Blanda ner bönor, riven ost, ägg och ströbröd i bunken med löken, och rör ner kryddblandningen. Forma fyra burgare och stek dem i rikligt med olja på medelvärme. Stek dem i 4-5 min per sida. Vill du även ha fina kanter på burgaren så använder du två stekspadar för att ställa den stekta burgaren på högkant i stekpannan. Snurra på burgaren allt eftersom den fått färg.
- Lägg upp fyra hamburgerbröd. Bred majonnäs i botten och lägg på några salladsblad. Placera sedan bönburgaren ovanpå, och skopa på guacamole. Avsluta med syltad rödlök, och montera ihop burgaren.