8 st
Ingredienser
-
Vitlökssås
- Arla Köket® Crème Fraiche 1 dl
- Vitlökspulver 0,5 tsk
- Vitpeppar 1 krm
- Vitvinsvinäger 1 tsk
- Honung 1 tsk
- Salt
-
Cheddar sticks
- Rökt Wästgöta Kloster® Cheddar 140 g
- Vetemjöl 1 dl
- Ägg 1 st
- Ströbröd 1 dl
- Olja Att Fritera I
Gör så här:
- Vitlökssås: Blanda ingredienserna till såsen i en skål. Ställ undan.
- Skär osten i fingertjocka stavar.
- Ta fram tre djupa tallrikar. Mät upp vetemjölet i den ena, vispa upp ägget i den andra och mät upp ströbrödet i den tredje.
- Vänd först runt osten i vetemjöl, sedan i ägg. Låt rinna av, och vänd slutligen runt i ströbröd. Var noggrann med att paneringen täcker hela osten, eftersom paneringen agerar skydd mot den heta oljan. Har du inte lyckats är det bara att doppa i ägget igen, sedan i ströbröd.
- Hetta upp oljan. Oljan ska vara ganska het – cirka 180 grader. Om du inte har en termometer kan du doppa i en bit bröd i oljan: Om det börjar bubbla fint runt brödbiten och brödet blir gyllene efter ungefär 40 sekunder så är oljan lagom varm.
- Sänk ner de panerade bitarna försiktigt med hålslev. Fritera 4-5 st i taget.
- Paneringen får snabbt färg, och när den är gyllene fiskar du upp stavarna med hålsleven och lägger i en form täckt med hushållspapper för att suga upp överflödig olja.
- Servera med vitlökssåsen.