1 port
Ingredienser
- Nötfärs 150 g
- Hamburgerbröd 1 st
- Bacon 2 skivor
- Castello® Burger Blue Skivad Blåmögelost 1 skiva
- Isbergssallad 1 blad
-
Äppleketchup
- Grönt Äpple 3 st
- Vaniljstång 0,5 st
- Äppelcidervinäger 0,5 dl
- Vatten 1 dl
- Honung 4 msk
- Strösocker 4 msk
-
Karamelliserad lök
- Gul Lök 1 st
- Olivolja 1 msk
-
Chipotlemajonnäs
- Ägg 1 st
- Chipotlepasta 0,5 msk
- Vitlöksklyfta 1 st
- Salt
- Dijonsenap 1 tsk
- Citronsaft 2 msk
- Matolja 1,5 dl
Gör så här:
- Salta och peppra köttfärsen, blanda försiktigt med gaffel och forma till en burgare.
- Grilla 5-6 minuter på varje sida och placera en skiva ost på så att den får smälta.
- Skala äpplena, skär dem i kuber och lägg i en kastrull med de andra ingredienserna. Dela vaniljstången på längden först. Koka upp och låt puttra i ungefär 20 minuter.
- Ta bort vaniljstången och mixa resterande ingredienser till en slät smet. Låt svalna i en skål.
- Skär gul lök i tunna skivor.
- Hetta upp en stekpanna och häll i olivolja. Strö i socker. Låt sockret bli varmt och lägg sedan i löken. Sänk värmen till medelhög och tillaga löken i ungefär 10 minuter. Salta och peppra.
- Rör försiktigt och låt sockret smälta och karamellisera löken. Låt puttra i ytterligare 10 minuter.
- Mortla chipotlen fint. Plocka bort för stora bitar.
- Häll pulvret i en skål med ägg, Dijonsenap, pressad vitlök, lite salt och citronsaft. Mixa till en smet.
- Häll långsamt i solrosoljan under omrörning tills du får en fin och krämig majonnäs. Smaka av med citron och salt.
- Ställ i kylen ett par timmar så att smakerna får utvecklas.
- Stek bacon krispigt i panna eller i ugn. Placera på hushållspapper för att suga upp överflödigt flott.
- Bygg burgaren med sallad ovanpå majonnäsen och köttet högst upp.
Presenteras av