4 port
Ingredienser
- Salt Och Svartpeppar
- Oxfilé Mittbit 700 g
- Olivolja
- Svenskt Smör Från Arla®
- Vitlöksklyfta 2 st
- Färsk Timjan
-
Cheddarostgratinerad potatis- och fänkålsgratäng
- Potatis 600 g
- Fänkål 0,5 st
- Arla Ko® Standardmjölk 2 dl
- Arla Ko® Vispgrädde 2 dl
- Kvibille® Cheddar 12 Mån (Svartvaxad) 120 g
- Salt
-
Fänkål- och rädissallad
- Fänkål 0,5 st
- Rädisa 10 st
- Bladspenat 30 g
- Pressad Citronsaft 1 msk
- Olivolja 1 msk
- Färsk Dill 2 kvistar
- Salt
Gör så här:
- Salta och peppra oxfilén, gärna ca 15 minuter före tillagning.
- Värm ugnen till 85 C.
- Värm en stekpanna till högsta temperatur. Tillsätt olja och smör. Lägg därefter ner köttet och 1-2 krossade vitlöksklyftor samt lite timjan. Bryn köttet så snabbt du kan till en kraftigt brynt yta.
- Ös köttet under tiden med stekfettet. (Detta gör du både för att ge smak och för att fettet inte ska bränna.) Lägg köttet i en ugnsfast form och ugnsbaka i ca 50 minuter tills kärntemperaturen är 52 C.
- Låt den därefter vila på en skärbräda i ca 10 minuter så vilar den upp till ca 55 C.
- Höj ugnstemperaturen till 225 C.
- Under tiden köttet ugnsbakas, koka upp mjölk och grädde i en vid kastrull. Skiva potatisen tunt och lägg ner den i gräddmjölken.
- Låt det sjuda i ca 20 minuter tills potatisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd och rör om med jämna mellanrum. Smaka av med salt vartefter.
- Häll upp potatisen i en ugnsfast form och riv över cheddarosten. Ugnsbaka gratängen i ca 10 minuter tills den har en fin gratinerad yta.
- Hyvla eller skiva fänkålen tunt. Dela rädisorna i 4 bitar. Blanda grönsakerna och spenaten med citronjuice, olivolja och en nypa salt. Plocka små dillkvistar och strö över salladen.
- Tranchera oxfilén och servera med den krämiga gratängen och den friska salladen.
Presenteras av