Ingredienser
- Konserverade Hela Tomater 1 burk
- Olivolja
- Vitlöksklyfta 6 st
- Färsk Röd Chili 1 st
- Strösocker 0,5 msk
- Svartpeppar
- Salt
- Ägg 2 st
- Riven Manchego 1 dl
-
Till servering
- Färsk Koriander
- Hackad Salladslök 0,5 dl
- Limesaft
- Lantbröd 4 skivor
Gör så här:
- En populär frukostfavorit från Mexiko, som verkligen kan sorteras till kategorin comfort food. Ät den till helgfrukost, eller dela på den goda röran till lunch. Det klassiska sättet att äta är direkt ur stekpannan.
- Ta ut de hela tomaterna ur burkarna och hacka dem.
- Finhacka vitlöksklyftorna och chilifrukten (ta ut kärnor och kärnhus för en mildare variant).
- Hetta upp en traktörpanna med olivolja och stek på vitlöken, chilin och tomaterna tillsammans med tomatjuicen. Värmen ska vara hög så att vätskan från tomaterna reduceras och tomaterna doftar lite rostat. Rör i botten med en stekspade.
- Sänk värmen och låt allt puttra i några minuter. Smaka av med socker och ordentligt med svartpeppar och salt.
- Gör två urgröpningar i tomatröran och kläck ett ägg i varje. Låt äggen ligga stilla och bli lagom tillagade – äggulan ska gärna vara lite rinnig.
- Lägg på finriven manchegoost.
- Tillsätt eventuellt mer svartpeppar.
- Hacka rejält med salladslök och koriander och strö på.
- Servera med limeklyftor och generösa bitar bröd som doppas i röran.