Ingredienser
- Kycklingbuljong 1 liter
- Schalottenlök 2 st
- Vitlöksklyfta 1 st
- Olivolja
- Arborioris 4 dl
- Vitt Vin 2 dl
- Taleggio 200 g
- Salt
- Svartpeppar
Gör så här:
- Denna italienska klassiker kan serveras antingen som ensamrätt, eller som lyxigt tillbehör.
- Koka upp en liter vatten med buljong. Håll buljongen varm.
- Finhacka schalottenlök och vitlök.
- Häll rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull och fräs lök och vitlök mjuk, utan att den tar färg.
- Måtta ner riset och höj värmen. Rör tills riset blandat sig med löken, cirka 1-3 minuter.
- Häll på vinet och låt ånga bort.
- Tillsätt sedan några deciliter av buljongen. Låt koka på medelvärme under ständig omrörning. Tillsätt 1-2 dl buljong i taget, allt eftersom riset suger åt sig vätskan.
- Efter 20 minuter ska all buljong ha använts, och då bör risottoriset vara krämigt med en liten tuggig kärna.
- Ta bort kastrullen från plattan och smula ner osten. Smaka av med salt och rikligt med svartpeppar.
- Servera direkt.