arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Risotto med taleggio

Denna italienska klassiker kan serveras antingen som ensamrätt, eller som lyxigt tillbehör.
Risotto med taleggio

Ingredienser

  • Kycklingbuljong 1 liter
  • Schalottenlök 2 st
  • Vitlöksklyfta 1 st
  • Olivolja
  • Arborioris 4 dl
  • Vitt Vin 2 dl
  • Taleggio 200 g
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här:

  1. Denna italienska klassiker kan serveras antingen som ensamrätt, eller som lyxigt tillbehör.
  2. Koka upp en liter vatten med buljong. Håll buljongen varm.
  3. Finhacka schalottenlök och vitlök.
  4. Häll rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull och fräs lök och vitlök mjuk, utan att den tar färg.
  5. Måtta ner riset och höj värmen. Rör tills riset blandat sig med löken, cirka 1-3 minuter.
  6. Häll på vinet och låt ånga bort.
  7. Tillsätt sedan några deciliter av buljongen. Låt koka på medelvärme under ständig omrörning. Tillsätt 1-2 dl buljong i taget, allt eftersom riset suger åt sig vätskan.
  8. Efter 20 minuter ska all buljong ha använts, och då bör risottoriset vara krämigt med en liten tuggig kärna.
  9. Ta bort kastrullen från plattan och smula ner osten. Smaka av med salt och rikligt med svartpeppar.
  10. Servera direkt.