Ingredienser
-
Pajdeg
- Svenskt Smör Från Arla® 125 g
- Vetemjöl 1,5 dl
- Kallt Vatten 1 msk
-
Fyllning
- Skogschampinjon 400 g
- Schalottenlök 1 st
- Vitlöksklyfta 1 st
- Finhackad Färsk Timjan 1 msk
- Vitt Vin 0,5 dl
- Salt Och Svartpeppar
-
Äggstanning
- Arla Köket® Crème Fraiche 2 dl
- Tomme De Savoie 250 g
- Ägg 1 st
- Äggula 1 st
- Salt
- Svartpeppar
-
Till servering
- Fikonmarmelad 2 msk
Gör så här:
- Det här är en underbar bufférätt som kan serveras ljummen såväl som kall. Den går utmärkt att tillaga dagen innan. Variera med den svamp du har att tillgå. Tips: Ta med på picknicken!
- Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Plasta in och lägg in i kylen.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär stubbarna av svampen och dela i kvartar.
- Hetta upp en torr stekpanna och lägg i svamparna. Rör om då och då och sänk till medelvärme. Efter en stund släpper svamparna ifrån sig vätska och blir fastare i konsistensen.
- Finhacka då schalottenlök och vitlök.
- Höj värmen och tillsätt lök och vitlök tillsammans med smör. Tillsätt vin när löken blivit mjuk och låt vinet reducera. Smaksätt med timjan, salt och svartpeppar.
- Klä en pajform med degen, och nagga med gaffel.
- Förgrädda pajdegen i 10 minuter.
- Blanda crème fraîche, ägg, äggula i en bunke.
- Riv hälften av Tommeosten och rör ner.
- Häll i pajformen. Smaksätt med salt och svartpeppar.
- Fördela svampen i formen.
- Skär bort skalet på resterande Tommeosten och skiva osten fint.
- Fördela skivorna mellan svampbitarna.
- Grädda pajen tills ytan fått fin färg och degen är frasig, ungefär 20 minuter.
- Låt pajen sätta sig innan du skär i den, så att inte fyllningen rinner ut.
- Klicka på fikonmarmelad och servera pajen ljummen eller kall.